
Know Your Rights 
 

Q and A on Administration of Emergency 
Anti-Seizure Medications 

 

YOU CANNOT BE FORCED TO ADMINISTER ANY 
ANTI-SEIZURE MEDICATIONS 

 
 
1. Q: Can my principal/site administrator compel me to administer anti-seizure medications? 
 
 A: NO!  Your decision to administer anti-seizure medications is completely voluntary. 
 
2. Q: If I choose to administer medication, is a training required? 
 
 A:  YES!  A training must be taken. 
 
3. Q: Must I complete the training before I can administer medication? 
 
 A:  YES!  Before you can administer medication, the training must be complete AND  
  documentation of your completion must be recorded in your personnel file. 
 
4. Q: Who is qualified to train and supervise volunteer non-medical school personnel? 
 
 A:  The persons authorized to train and supervise are: 
 

i) a physician and a surgeon 
ii) a physician assistant 
iii) a credentialed school nurse 
iv) a registered nurse 
v) a certificated school nurse 

 
5. Q: Does the training expire? 
 
 A:  YES!  If the employee has not administered the anti-seizure medication within the past  
  two years and there is a student enrolled in the school who may need the medication, the  
  volunteer must be retrained. 
 
6.  Q: May I rescind my offer to administer anti-seizure medication? 
 
 A:  YES!  You can rescind your offer to administer anti-seizure medication up to three (3)  
  days after completing the training.  After three days, you can rescind your offer with a  
  two week notice or until a new individual health plan or Section 504 has been developed  
  for the affected pupil, whichever is less. 
 



NOTE:  During this two week period, you could be expected to administer the anti-seizure  
   medication. 
 

IF YOU HAVE ANY DOUBTS OR RESERVATIONS ABOUT PERFORMING 
THIS PROCEDURE, DO NOT VOLUNTEER! 

 
7. Q: Does my employer provide a defense and indemnification for me if I choose to  
  volunteer? 
 
 A:  YES!  Defense and indemnification will be provided by the school district, county office  
  of education or charter school. 
 
8. Q: Am I contractually required to administer anti-seizure medication? 
 
 A:  NO!  Article IX, Section 11.0 (d) states that no employee shall be requested or required  
  to perform any medical procedure on a student.  This is a contractual protection and  
  could be grieved. 
 
 
If you have any questions, please contact your UTLA chapter chair, or your UTLA professional staff 
person, or email your questions to webmaster@utla.net 

mailto:webmaster@utla.net

